Bestuurder in beeld: Gunilla De Graef
Gunilla, we kennen elkaar door jouw werk als onderzoeker en docent bij KDG. Als trekker van de werkgroep duurzaam onderzoek is de match met MUCE vanzelfsprekend. Onlangs wees iemand me op het feit dat je eigenlijk ook een pionier bent op het vlak van diversiteit en inclusie, omdat je 25 jaar geleden al met dit thema bezig was.
Klopt, zolang ik me kan herinneren ben ik impliciet en expliciet bezig met duurzaamheid, met een hoofdfocus op sociale duurzaamheid. Ik werk ook als trainer en procesbegeleider op het vlak van diversiteit en inclusie. En niet te vergeten, ik ben mama van drie.
Ik vraag me soms af of er geen wildgroei is aan specialisten in diversiteit en inclusie. Hoe kijk jij daar als ‘oude rot’ naar?
Ik denk dat het goed is dat er meerstemmigheid is. Vroeger waren er te veel witte stemmen, dus die diversiteit aan experts is geweldig. Wat echter van belang blijft, is dat er evidence-based wordt gewerkt en dat men niet enkel aan de oppervlakte blijft in een workshop van twee uur. Het gaat om het durven veranderen van mindsets, voorbij de quick wins.
Mindsets veranderen is ook nodig binnen de circulaire economie.
Klopt, dat is het mooie aan de circulaire economie: het vraagt innovatie en creativiteit. We moeten onszelf uitdagen binnen dit framework en zo kom je tot inspirerende oplossingen, ook bijvoorbeeld op vlak van menselijk gedrag in organisaties.
Welke hindernissen zie jij om de circulaire economie op te schalen?
Mensen zijn erg gehecht aan hun comfort, wat voor angst zorgt bij verandering. En verandering is nu net wat de circulaire economie vraagt, niet alleen bij bedrijven in hun werking, maar ook bij burgers in hoe ze consumeren. Daarbij is het nodig dat we de specifieke noden van mensen erkennen. Met hen in gesprek gaan over welke middelen zij kunnen investeren en welke duurzame keuzes zij willen maken.
Wat zou je burgers adviseren?
Laat je stem horen. Van iets wakker liggen kan ook een positieve draai krijgen door je te durven uitspreken, zowel in het stemhokje als bij lokale initiatieven. Er zijn mogelijkheden, maar je moet ze durven zoeken.
Wat adviseer je bedrijven?
Laat je begeleiden en adviseren. Veel bedrijven denken dat de circulaire economie moeilijk is, maar hulp vragen blijft een goed advies.
Beste Muze,
Niet alleen België heeft een nieuwe bestuurlijke richting gekozen, ook bij MUCE waait er een frisse wind. Sinds de oprichting in 2018 regelde ik alles alleen maar door de jaren heen ben ik fantastische mensen tegen gekomen die hun steentje bijdragen aan een duurzame samenleving. En nu zetelen ze ook in het bestuur van MUCE om kritische feedback te geven en de richting te blijven spiegelen die MUCE wil uit gaan. De komende nieuwsbrieven zullen telkens een interview met een van hen bevatten. Vandaag stellen we Soraya Hayani voor.